hren
 

OVISNO JE LI SA UPUTNICOM ILI UZ PLAĆANJE
Prema podacima Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije samo u proteklih u proteklih tjedan dana na covid infekciju testirano je preko 4 tisuće osoba. Testiranja na SARS-CoV-2,  PCR metodom  za cijelu Županiju obavljaju se u Splitu i to na dvije lokacije. O lokaciji testiranja ovisi, je li se testiranje obavlja sa uputnicom ili bez uputnice uz plaćanje.

U Novom parku u Kaštel Lukšiću u nedjelju, 27.rujna u 20.30 sati sastav Vis Signum će održati koncert duhovne glazbe u organizaciji župe Uznesenja Blažene Djevice Marije. Time će vokalno instrumentalni sastav “Signum” sa svojih gotovo 30 članova u župi i van nje koji djeluju, na ovaj način obilježiti 15 godina aktivnog predanog rada s mladima.

DAN UOČI BLAGDANA CJELONOĆNO BDIJENJE
Župa svetog Mihovila arkanđela Kaštel Kambelovac današnjim misnim slavljem u župnoj crkvi započet će trodnevnicu proslave zaštitnika župe čiji se blagdan slavi u utorak, 29. rujna. Uoči blagdana održat će se cjelonoćno bdijenje pred Presvetim.

Nešto iza 8 sati jutros je u Kaštelima ponovno bilo grmljavinsko nevrijeme praćeno jakom kišom, pljuskovima i tučom. Nakon sat i pol vremena vrijeme se smirilo i počelo se razvedravati, a ukazalo se i sunce. Dokraja dana na našem području bit će promjenjivo vrijeme uz jako i olujno jugo.

Prema današnjem izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 530 obrađenih testova danas je 36 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

Prema podacima nacionalnog Stožera u posljednja 24 sata zabilježeno je 212 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1333. Tri osobe su preminule.

PRIDRUŽITI SE MOŽE DONACIJAMA
Svakodnevno se susrećemo s toplim ljudskim pričama, a posebno smo osjetljivi na one u kojoj možemo pomoći onima kojima je najpotrebnije, poručuju iz Udruge UNUO koja posljednjih 12 godina intenzivno radi na pomicanju granica koje je društvo nametnulo samo sebi kada je riječ o mogućnostima i doprinosu koje mogu dati osobe s invaliditetom, demarginalizaciji i stvaranju društva jednakosti.

U prostorijama gimnazije u Kaštel Novom danas je održano dobrovoljno darivanje krvi kojeg su organizirali članovi Hajduka iz Kaštela u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Kaštela. Prikupljena je 61 doza krvi, a ujedno su prikupljena i sredstva potrebna za upis pokojnog Mićuna Jovanića igrača Hajduka iz Kaštela u tematski park na Poljudu.

Blesi, da stari, imaš li mi dat dva milijuna, iden do kluba izvrsnika s društvom malo na karte i pojist tripice.

EKOLOŠKA SVIJEST
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je podatke o odvojenom prikupljanju otpada namijenjenog za oporabu i recikliranje. Provjerili smo koji su gradovi najdalje otišli u odvajanju otpada, a koji su na začelju liste. Posebno smo izdvojili 15 najvećih gradova u kojima živi gotovo polovica hrvatskog stanovništva

Velike količine kiše koje zadnjih dana padaju nad Kaštelima pa tako i ovog jutra, uzrokuju cijeli niz problema, a među njima je i odron kamene gromade na prometnici prema Malačkoj.

U posljednja 24 sata zabilježena su 223 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1226. Među njima su 273 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. 

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 473 obrađena testa danas je 39 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 19, Dugog Rata dvije, Hvara jedna, Kaštela tri, Podbablja jedna, Makarske tri, Podstrane dvije, Sinja dvije, Solnia tri, Trilja  jedna i Trogira dvije osobe.

PRIPREMA ZA SEZONU GRIJANJA
Prema službenim propisima ogrjevna sezona započinje 1. listopada i traje do 30. travnja, a kako je u Dalmaciji temperatura ipak mala viša nego u ostatku države, ogrjevna sezona u praksi ovdje počinje ipak nešto kasnije. A ususret ogrjevnoj sezoni, rujan i listopad najidealniji su mjeseci za pripreme pećiju, dimnjaka i ogrjeva, koji će u funkciji biti u narednim mjesecima.

MOŽE SE POGLEDATI DO 1.LISTOPADA
Splitsko-makarska nadbiskupija i Splitsko-dalmatinska županija započele su s proslavom Jubileja 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima, zaštitnika Dalmacije. Nakon otvaranja Međunarodnoga znanstvenoga skupa u dvorištu Biskupove palače predstavljen je kip svetog Jeronima, kipara Vena Jerkovića iz Kaštel Kambelovca.

Polaznike autoškola očekuju promjene u načinu polaganja ispita, od danas se primjenjuju promjene  Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita. Prva velika promjena su kamere koje će snimati cijeli vozački ispit.

Općinsko vijeće Lećevice, na svojoj 23. sjednici koja je održana prije tjedan dana donijelo je jednoglasnu Odluku  o povlačenju potpore i zabrani svih aktivnosti na realizaciji Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji se trebao graditi na području njihove općine. Prepreka nastavku projekta je otkup zemljišta, odnosno isplata vlasnika na čijim nekretninama bi se trebao graditi Centar.

HUMANITARNA AKCIJA ZA POMOĆ KAŠTELANINU
Njegovo ime je Ivan Barada, živi u Kaštelima,  ima 42 godine i otac je dvoje djece. Do prije pet godina bio je poput većine svojih sugrađana, živio životom prosječnog Kaštelanina, radio u trogirskom škveru,  bavio se povremenim dodatnim poslovima kako bi osigurao egzistenciju svojoj obitelji, odgajao djecu, s njima trčao, gledao TV, odlazili na kupanja, igrali balun. Danas je sve drugačije, a kako bi se vratio makar djelomično na ono što je radio prije pet godina, potrebna mu je pomoć dobrih ljudi velikog srca.

JEDINSTVENI KALENDAR
Svi učenici tako će praznike imati u isto vrijeme i to 4 puta tijekom školske godine
Nakon prošlogodišnjeg kaosa s čak 4 moguća modela školskih praznika - od ove godine usvojen je jedan. Svi učenici tako će praznike imati u isto vrijeme i to 4 puta tijekom školske godine. I na dane na koje nikada do sada nisu bili na odmoru.

PONOVO ZNAČAJNIJE OBORINE
Tijekom petka ponovo treba računati na ukupno značajnu količinu oborine, a uz kišu će biti i grmljavinskih pljuskova. Tijekom večeri sutra, frontalni sustav povezan sa ciklonom koja će odmicati polako prema istoku prijeći će preko Jadrana uz okretanje vjetra na zapadne smjerove i to će biti trenutak kad se očekuje kulminacija meteoroloških događanja tijekom ove višednevne epizode, javlja MeteoAdriatic.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij