hren

Epidemiološka slika sve je bolja pa su sve češća i pitanja o mogućem popuštanju mjera. U Hrvatskoj se do sada cijepilo oko 46.000 građana. Prof. dr. sc. Alemka Markotić za popuštanje mjera kaže da je potreban oprez, jer se širi novi soj i ne može se isključiti da već nije tu.

SVE više europskih zemalja, u strahu od širenja novog soja koronavirusa i dolaska trećeg vala epidemije, uvodi sve strože mjere, policijski sat i lockdown. Među njima su Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal...

Očekuje se da će se u nedjelju diljem SAD-a prosvjednici uputiti prema zgradama parlamenata kako bi podržali neosnovane tvrdnje predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj krađi drugog mandata, dok se policija priprema na moguće nasilje.

Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac već je najavio “razgovor s nacionalnim stožerom na tu temu”, bez čijeg blagoslova to ne može učiniti.
Ako je suditi prema onom što savjetnici sugeriraju Nacionalnom stožeru civilne zaštite, trenutne epidemiološke mjere produžit će se barem do polovice veljače, a moguće i do ožujka jer ništa ne jamči da se situacija neće pogoršati i s postojećim ograničenjima, piše u nedjelju Jutarnji list.

Biden je obećao da će zaklopiti stranicu Trumpovog drskog i beskompromisnog ponašanja i vratiti američku politiku u stanje uljudnosti.
Joe Biden, koji je većinu života proveo u Washingtonu kao demokratski senator i potpredsjednik, napokon će preuzeti uzde vlasti u Sjedinjenim Državama.

PRIDRŽAVAJU LI SE HRVATI MJERA?
Točno 51 dan prošao je od uvođenja strogih mjera protiv koronavirusa u Hrvatskoj.
Mjere su promijenile životne navike i postale svakodnevica - od kupnje na tržnici do ispijanja kave. Kako dišu građani u četiri najveća hrvatska grada? Tko se opire, a tko sve poštuje mjere?

‘Očito je upitno što će se ubuduće događati između Škore i Ivana Penave (koji je ovih dana osnovao stranku) kao i između Škore i Zlatka Hasanbegovića. Lako je moguće da će se još netko u tom Klubu zastupnika prepoznati kao osoba čiji su kapaciteti podcijenjeni od stranačkog vodstva, kao što je bio slučaj s Vidović Krišto i Vrkljanom’, kaže politički analitičar Davor Gjenero.

Država je privremeno oslobodila PDV-a poduzeća, ali ne i sve ostale, odnosno građane i udruge koji masovno doniraju.
Građani su u potpunosti izgubili povjerenje u državnu administraciju, institucije, što se vidjelo i po njihovoj reakciji nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije.

ARMIN LASCHET
Armin Laschet slovi kao umjereni političar koji će nastavio sa smjernicama koje je na čelu stranke odredila njegova prethodnica Angela Merkel.
Premijer savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet novi je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU), odlučila je stranačka konvencija u subotu.

Jednom kad pandemija novog koronavirusa bude stvar prošlosti, vrlo lako bi se moglo dogoditi da u pošalicama COVID-19 zauzme počasno mjesto kao "muška bolest". Naime, još jedna studija pokazala je da ta bolest više "voli" muškarce od žena.

Slovenski Petrol preuzeo je u potpuno vlasništvo hrvatsku tvrtku za trgovinu naftom i naftnim proizvodima Crodux Derivati Dva, u vlasništvu Ivana Čermaka, objavio je u petak Petrol.
Tu transakciju, kojom je Petrol dobio 91 benzinsku postaju u Hrvatskoj, još moraju odobriti nadležne agencije za zaštitu tržišne utakmice. Iz Petrola su izvijestili da su sporazum potpisali u utorak, a transakcija će biti zaključena po ispunjavanju svih uvjeta, meĐu kojima je i odobrenje regulatora.

Vlada će na sjednici u ponedjeljak usvojiti zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za energiju na potresom pogođenim područjima, rekao je u petak Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

ODRŽAO SASTANAK S RAVNATELJIMA ŠKOLA
U petak poslijepodne je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs održao online sastanak sa svim ravnateljima škola. Najavio je povratak u školske klupe za učenike nižih razreda.
Odgovorio je na pitanje kako to da se u školu išlo u vrijeme kad je epidemiološka situacija bila loša, a sad kad je bolja, uglavnom se ide s online nastavom.

Smjene posade ponovno postaju teške, jer velik dio svijeta ponovno lagano ide u lockdown nakon pojave nekoliko novih i više zaraznih inačica Covid-19.
Zatvaranjem putničkih koridora i uvođenjem novih ograničenja putovanja, zrakoplovne tvrtke ponovno otkazuju ili smanjuju broj letova; što predstavlja problem za članove posade u tranzitu. Luke također, ako su se otvorile, nameću sve veća ograničenja.

PREDSJEDNICA Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je danas u Lisabonu da je američka farmaceutska tvrtka Pfizer, koja je najavila da će EU privremeno smanjiti isporuku cjepiva protiv covida-19, zajamčila da će na vrijeme dostaviti predviđene doze za prvo tromjesečje.

Dan nakon što je Vlada Republike Hrvatske na svojoj sjednici donijela odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu koncesije za uvalu Žnjan, izdana je lokacijska dozvola za uređenje ovog područja, priobalnog pojasa Žnjanskog platoa.

UGOVOR VRIJEDAN 111 MILIJUNA KUNA
U prostorijama splitskog Vodovoda i kanalizacije danas je potpisan ugovor vrijedan 111.404.731,56 kuna bez PDV-a, a kojim su ugovoreni radovi na izgradnji dijela sekundarne kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području Grada Trogira. Radi se o dijelu projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir, koji se sufinancira sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

STRAVA U AUSTRALIJI
Policija u australskom Melbourneu u obiteljskoj kući pronašla je tijela četvero ljudi. Žrtve su majka i troje djece, a policija sumnja da je žena, porijeklom iz Hrvatske, ubila svoju djecu i počinila samoubojstvo. Tijela je prvi pronašao suprug Tomislav, koji je obavijestio hitne službe.

Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede obavještava sve zainteresirane da je Ministarstvo ažuriralo rang listu sudionika u malom obalnom ribolovu.
Odluka je objavljena je u Narodnim novinama 3/21 od 13. siječnja 2021. godine te sadrži:

Europski sud za ljudska prava kaže da je to bila pogrešna presuda i naredio RH da djevojci plati odštetu.
Djevojka (28), koja je ispred noćnog kluba pretučena zbog svoje homoseksualne orijentacije dokazala je na Europskom sudu za ljudska prava da hrvatske vlasti nisu adekvatno sankcionirale taj zločin. Napadač je kažnjen samo zbog prekršaja, a ne i zbog zločina iz mržnje.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij