hren

Ovim uređajima liječe se neki od bolesnikanajteže zaraženih covidom
Na početku Adventa u Splitu pod sloganom 'Ljubav nas spaja', Turističko vijeće Turističke zajednice Grada Splita prenamijenilo je novac predviđen za adventsko klizalište u Đardinu – Parku Josipa Jurja Strossmayera za kupnju pet novih uređaja za terapiju visokim protokom kisika AIRVO 2. Uređaji su danas stigli u Kliniku za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Split te postaju ključnim dijelom borbe protiv virusa SARS-CoV-19.

'Prije samoga početka Adventa u Splitu, u dogovoru s ravnateljem KBC-a Split, prof. prim. dr. sc. Julijem Meštrovićem, dr. med., na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Splita odlučili smo se na ovu donaciju jer pokazuje pravi značaj blagdana, a to je briga o našim bližnjima. Doći će još blagdana, a na nama je da pokušamo omogućiti što većem broju ljudi da ih dožive sa svim članovima svojih obitelji', poručio je gradonačelnik i predsjednik Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Splita Andro Krstulović Opara.

Bit ovogodišnjeg Adventa u Splitu jest vraćanje temeljnim vrijednostima Božića, a jedna od najvažnijih je ljubav. Osim prenamjene novca predviđenog za klizalište, zbog epidemiološke situacije mnoge su druge aktivnosti Adventa u Splitu odgođene, a neke su prebačene online kako bi duh blagdana i darivanja ostao prisutan.

'Odluka o prenamjeni sredstava za klizalište u kupnju pet novih uređaja za terapiju visokim protokom kisika AIRVO 2 bila je potaknuta upravo razmišljanjem o našim sugrađanima koji se nalaze u bolnici tijekom ovih blagdana, te im svaki dodatni oblik pomoći može značiti život', naglasila je direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić

Uređajem za terapiju visokim protokom kisika AIRVO 2 liječe se neki od najtežih oblika zaraze virusom SARS-CoV-19, a u praksi su mnogi pacijenti upravo zahvaljujući toj proceduri izbjegli respirator. Primjenom uređaja AIRVO 2 izbjegava se invazivna strojna ventilacija i omogućuje uspješnije liječenje zatajenja disanja uslijed zaraze, uz jednostavniji angažman zdravstvenog osoblja.

'Svugdje u svijetu, pa tako i kod nas u Kliničkom bolničkom centru Split, donacije svih uređaja poput AIRVO 2 više su nego dobrodošle. Pacijenata je puno, mnogi imaju izrazito teške simptome, a respiratora jednostavno nema dovoljno. Ovom donacijom spasit će se mnogi životi, ne samo sada, već i nakon pandemije. U ime cijelog našeg kolektiva od srca zahvaljujem Turističkoj zajednici, Turističkom vijeću i Gradu Splitu', istaknuo je ravnatelj KBC-a Split, prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, dr. med.

Odgovorno, većinom online izdanje Adventa u Splitu pod sloganom 'Ljubav nas spaja', već je darovalo dio građana, one najmlađe. Tako su se putem Facebooka dijelili pokloni za djecu od svetog Nikole, a trenutno su u tijeku čak četiri natječaja u kojima svi građani mogu sudjelovati i osvojiti vrijedne nagrade. Na Facebook i Instagram profilima TZ-a grada Splita nalaze se sve relevantne informacije i novosti u sklopu ovogodišnjeg splitskog Adventa.

Izvor: Dalmatinski portal


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij