hren
 

Dobrodošli su svi punoljetni kandidati

Slika renesansnog majstora Sandra Botticellija ide na aukciju početkom iduće godine u New Yorku, objavio je Sotheby’s . Portret mladića s okruglom minijaturom (Young Man Holding a Roundel), star 550 godina, mogao bi premašiti 80 milijuna dolara, što je trenutna službena procjena.

Amazon je jučer predstavio pregršt noviteta, a najzanimljivijim se čini kućni dron koji će se brinuti za sigurnost, ali i s kojim će se moći provjeriti jesu li prozori zatvoreni, a uređaji isključeni.

TRISEDMIN RASPORED NOĆNE VOŽNJE
Dragi naši, ovaj vikend još lošija ponuda. Ima ponešto događanja u Splitu, a u Kaštelima je zasad najavljen samo pub quiz. U nastavku pogledajte što se sve nudi ovaj vikend.

PROPOLIS SE KORISTI KAO ZAŠTITNO SREDSTVO U PREVENTIVI RAZVOJA BILJNIH BOLESTI I TO U OBLIKU OTOPINE
Propolis je biljna smola, koju Pčele nalaze u pupoljcima i cvijeću različitih biljnih vrsta, a Posebno ga Puno ima u pupoljcima divljeg kestena, bora, smreke i drugom bjelogoričnom i crnogoričnom drveću. Pčele ga sakupljaju najviše krajem jeseni, kada nema nektara u prirodi, a služi im kako bi začepile rupe u košnici i suzile ulaz u košnicu pred zimu.

POPIS ROLLING STONEA
Glazbeni časopis Rolling Stone objavio je 2003. godine popis 500 najboljih albuma svih vremena, koji je neznatno ažuriran 2012. godine. Ove su se godine primili velikog posla i sve počeli od nule, primajući i sastavljajući popise s 50 najboljih albuma po mišljenju više od 300 umjetnika producenata, kritičara i drugih sudionika glazbene industrije

Ažuriranjem aplikacije na Instagram je stiglo više novih značajki. Između ostaloga, premještene su ikone za notifikacije i stranicu ‘Explore’ te je dodana ikona za kupovinu. Istodobno, druga popularna platforma, WhatsApp najavljuje uvođenje značajke ‘Expiring Media’ putem koje će korisnici moći slati slike ili videe koji nestaju nakon nekog vremena.

Znate li što je čičvarda? Odgovor glasi: čičvarda je najfinije varivo od slanutka koje ste probali. Vi imate slanutak, mi imamo recept...

Asteroid veličine manjeg autobusa u četvrtak će proletjeti najbliže Zemlji. Otkriven je 18. rujna kako juri brzinom 27.900 km/h.

DA će posezona biti loša znalo se još sredinom kolovoza kad su nas brojne države zbog velikog broja zaraženih krenule stavljati na crvenu listu, a najviše nas je pogodilo što su to učinili Austrijanci, Slovenci i Talijani, koji spadaju u naše najvjernije goste. Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica sad se nadaju da će domaći gosti spasiti posezonu u listopadu pa se tako prvi put održava "Tjedan odmora vrijedan", koji će trajati od 16. do 25. listopada.

Serija "Nasljeđe" HBO-a, čija je druga sezona dijelom snimana i u Hrvatskoj, osvojila je sedam nagrada Emmy, među kojima i onu za najbolju dramsku seriju.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) dalo je dopuštenje društvu Tonika d.o.o., glazbenika, tekstopisca i producenta Tončija Huljića za satelitski, internetski, kabelski prijenos i druge dopuštene oblike prijenosa audio programa za kanal Radio Tonika.

Uginula je najmanje trećina od 270 dugoperajnih bjelogrlih dupina (Globicephala melas, engl. Pilot Whale) koji su se nasukali na obale Tasmanije, a strahuje se da će toga biti i više, javlja BBC.

Astronomi su pronašli još jedan egzoplanet veličinom sličan Zemlji, a sam pronalazak ne bi bio toliko zanimljiv da jedna njegova karakteristika nema poveznicu s matematikom.

Danas, 22. rujna, obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Stoga je Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt „Lily“,  izradilo novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola.

BIOGRAFIJA GLAZBENE LEGENDE
Tko je ubio Johna Lennona? Životi, ljubavi i smrti najveće rock zvijezde novo je izdanje glazbene knjižare Rockmark koje će svjetlo dana ugledati paralelno sa svjetskom premijerom knjige i to u godini u kojoj se obilježava nekoliko važnih obljetnica: 80 godina od rođenja Johna Lennona i 40 godina od njegove smrti; 60 godina od formiranja Beatlesa u Hamburgu i 50 godina od njihova razlaza

Džem od šljiva mnogima je najdraži slatki voćni namaz koji s kruhom i putrom čini savršeni doručak, a na palačinkama odličan domaći desert ili slatki međuobrok. Dobar stari bakin recept od šljiva obogatili smo jednim mirisnim sastojkom koji priziva jesen, kolače i Jacka Sparrowa - rumom.

Budućnost, smatraju stručnjaci automobilske industrije, pripada električnim vozilima, a čini se da bi taj kraj mogao doći prije od očekivanja.

Više od stotinu berača rekreativaca provelo je subotnje jutro u vinogradu Dalmacijavina u Petrovu polju pokraj Drniša. Drugu godinu za redom najveća dalmatinska vinarija pozvala je sve one željne provesti dan u prirodi da budu gosti u najvećem okrupnjenom dalmatinskom vinogradu, da uživaju u berbi, druženju, dobroj atmosferi i dalmatinskoj marendi. Došle su cijele obitelji, grupe prijatelja – onih mlađih i onih u mirovini, pristiglo je 30-ak članova Planinarskog kluba Split, a bilo je i mnogo povratnika, onih koji su prisustvovali lani i poželjeli ponovno iskusiti ovako divan dan, među njima i obitelj s Čiova.

AKO STE misliti da će ograničenja zbog covida-19 poput lockdowna i društvene distance donijeti trajnu redukciju našeg kolektivnog karbonskog otiska i spasiti svijet od zagrijavanja, prevarili ste se. Početkom ove godine, usred niza stravičnih vijesti i brzorastućeg broja smrtnih slučajeva u pandemiji, ova pomisao dobro je došla kao barem nekakva utješna informacija. Budući da su ljudi širom svijeta ostajali kod kuće kako bi zaustavili širenje koronavirusa, emisija stakleničkih plinova iz energetske i transportne industrije pala je na rekordno niske vrijednosti. Možda je to dalo neki lažni osjećaj da su najgori učinci klimatskih promjena ublaženi, ali nisu, piše CNN.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij