hren

Rekonstrukcija hibodontiformnog morskog psa Asteracanthus; za mjerilo pogledajte siluete u desnom donjem kutu.
U novoj studiji međunarodni znanstveni tim pod vodstvom Sebastiana Stumpfa sa Sveučilišta u Beču opisuje izuzetno dobro očuvani kostur drevnog morskog psa Asteracanthusa. 

Koncept umjetnih škrga kojeg je dizajnirao mladi južnokorejski dizajner Jeabyun Yeon prema svemu sudeći mogao bi biti najobičnija prijevara! Sustav disanja pod vodom bez ograničenja koja stvaraju boce s komprimiranim zrakom u kratko vrijeme zainteresirao je one  koji s morem i od mora žive, a tehnološka rješenja koja se navodno već testiraju u znanstvenim laboratorijima trebala su poslužiti ulagačima u projekt koji je prema glasu stručnjaka – u ovakvom obliku jednostavno nemoguć! Donosimo i zašto…

RYAN O'NEAL se uvijek činio malo mlak na platnu, ali to ne može biti dalje od njegovog stvarnog karaktera. Međutim, svoju privatnu eksplozivnost nije baš kanalizirao na najbolji način i to je zajedno s gigantskim padom u karijeri malo bacilo sjenu na jedini period koji je vrijedan izdvajanja u njegovoj biografiji, a to su 70-e godine 20. stoljeća. Ali kakav je to period...

Spoj čokolade i torte mnogima je omiljeni desert, no ovakva slastica često je vrlo teška, zasitna i prepuna šećera i praznih kalorija. Želite li isprobati ekspresnu "light" verziju popularne slastice, napravite dijetalni čokoladni kolač.

Sedma najposjećenija stranica na svijetu, Wikipedija sadrži više od 55 milijuna članaka na 309 jezika.Sadržaj svake stranice je nezavisan, nema prijevoda već samo originalnih tekstova
Wikipedija je i dalje najveće digitalno opće dobro koje nam je internet omogućio - besplatna 'online' enciklopedija, jedan od posljednjih "dinosaura" slobodarskog i participativnog interneta slavi 20 godina postojanja s nekoliko izazova koje mora prevladati.

NEŠTO NA ŽLICU
U ove hladne dane najviše nam odgovaraju jela na žlicu, a juneći gulaš je uvijek dobar izbor. Ovo tradicionalno jelo dolazi u brojnim varijantama, a mi donosimo onu s krumpirom.

IAKO SMO tek na sredini siječnja, pjesmu Drivers License mnogi već nazivaju hitom 2021. godine. Riječ je o debitantskom hitu 17-godišnje Disneyjeve zvijezde Olivije Rodrigo koji je već poharao glazbene ljestvice, ali i društvene mreže.

PUNK LEGENDE NA EKRANU
Boyle već ovog ožujka kreće sa snimanjem serije od šest epizoda o Sex Pistolsima po biografskim zapisima gitariste Stevea Jonesa „Lonely Boy“. Drugi ključni lik iz Sex Pistols priče, John Lydon ne sudjeluje u ovom projektu.

PROŠLA godina je uz 2016. bila najtoplija godina od početka mjerenja, prema podacima koje je objedinila i objavila Svjetska meteorološka organizacija (WMO).
U izvješće WMO-a uključeni su, između ostalih, podaci američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) i britanske meteorološke službe koje su rangirale 2020. u drugu najtopliju godinu u povijesti. Prema podacima NASA-e, 2020. je uz 2016. rekordno najtoplija godina. 

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtivijeka...
U posljednjih nekoliko godina goji bobice munjevito su osvojile europsko i američko tržište. Stižu s Himalaje, gdje ih već stoljećima jedu, ali i koriste u medicini zbog njihovih izvrsnih svojstava. 

U povodu 35. obljetnice klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca izdala je novi album "Daj da budem tvoj" i osvojila najviši ulaz na top lisu prodaje albuma! Iza njih je velik broj hitova, a proteklih su godina objavili nekoliko novih uspješnica. Slavljenički album tako sadrži 11 pjesama, od kojih su neke duet s Harijem Rončevićem "Opet ću ti doć", zatim "Zemjo vikovna", slavonsko-dalmatinski spot "Ljubav niti zaplela" i božićna "Ispo' ure". Na albumu su još "Gradovi uz more", "Tuge dolaze", "Iman li te još", "'Ko me pita", "Reful vitra", "Jubit ću te zauvik" i "Nina nana".

OBJAVLJEN je trailer za film Bliss u kojem glavne uloge igraju Owen Willson i Salma Hayek. Film je tijekom 2019. godine sniman i u Hrvatskoj, a u traileru su prikazane atraktivne splitske i dubrovačke lokacije.

Maske pomažu u spašavanju ljudskih života tijekom pandemije, no istodobno su se pokazale opasnima za životinje u prirodi. Otkako je njihovo nošenje na javnim mjestima postalo obvezno, jednokratne kirurške maske odbacuju se na pločnike i plaže te završavaju u morima, oceanima, jezerima i rijekama.

U svoj ovoj nevolji koja nas prati već gotovo cijelu godinu a kraj se ne nazire, preskočit ću redni broj koji slijedi nakon 12. Više se ništa ne smije prepustiti slučaju. Ništa pa tako ni pažnju i promišljanje o pomorskoj baštini koja je unatoč nekim pozitivnim događanjima izgleda ipak na neki način ugrožena. Ovu današnju nevolju zaliječit će vrijeme i  veliki napor dobrih ljudi, no za baštinu protok vremena nije saveznik. Valja ponešto zabilježiti prije no što naši tradicijski brodovi postanu arheološka nalazišta.

Magda Matošić je cijeli svoj život posvetila teatru, ovom našem splitskom, ovoj našoj sceni. Magda je bila na neki način zaboravljena odlaskom u mirovinu...

Mogu li životinje predvidjeti prirodne katastrofe? Postoji mnoštvo anegdotalnih dokaza koji upućuju na to da mogu, a mnogi ljudi tvrde da su njihovi psi ili mačke bili nemirni neposredno prije potresa.

MOŽDA mu je to jedini hit, ali ima hitčinu.
Naime, reper Lil Nas X i njegova Old Town Road na kojoj je ugostio Billyja Raya Cyrusa službeno su zasjeli na tron najprodavanijih pjesama u povijesti RIAA-e (Recording Industry Association of America ili Udruženje diskografske industrije Amerike).

Ako nisi iskusio neuspjeh, nikada nećeš uspjeti – rečenica je toliko istinita, ali većina nas ipak strepi od neuspjeha bez obzira na to što nam on na kraju može donijeti dobro. Dakle, sami sebi moramo dozvoliti neuspjeh i pogreške, ali isto tako i vlastitoj djeci. U iduće 4 situacije roditelj treba dopustiti djetetu da pogriješi jer će ono tako učiti o životu i bolje se u njemu snalaziti.

HAVARIJA M/T PETAR ZORANIĆ
Ovih dana obilježava se 60. obljetnica od najveće pomorske nesreće u hrvatskoj povijesti i jedna od najvećih tragedija te vrste u svijetu. Tog kobnog 14. prosinca 1960. godine tanker Petar Zoranić sudario se s grčkim tankerom World Harmony u vodama Bospora, a potom i s turskim putničkim brodom Tarsusom, nakon čega su hrvatski i grčki brod izgorjeli i potonuli. U pomorskoj nesreći koju su tada popratili svi svjetski mediji poginulo je 53 ljudi, a olupina broda Petar Zoranić prouzročila je četiri godine od potonuća novu nesreću, smatranu jednom od najvećih ekoloških katastrofa u Europi prošlog stoljeća. 

Kaštelanin Nikola Vugdelija novom pjesmom kritički progovara o stanju društava i umova na Balkanu. Njegov tekst prilično je direktan i „udara“ na sve ono što smatra krivcem i utegom na našem razvojnom putu.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij