vinari mala

Nijedna fešta nije prava fešta bez dobrog vina pa je tako i ovogodišnji Dan grada Kaštela, uz brojna događanja, proslavljen i uz odlično kaštelansko vino. Naravno, riječ je o 19. Večeri kaštelanskog vina, koja se u organizaciji udruge Kaštelanski crljenak i društva Bijaći, održala ovog petka u Marini Kaštela, a na kojoj je najviše razloga za slavlje imao vinar Neven Vuina.

Opširnije...

01

U ORGANIZACIJI DIWINE PROJECTA
Priču o Kaštelima kao prepoznatljivoj vinskoj destinaciji s brojim mjestima bogate kulturne baštine pisat će novinari i blogeri iz Zagreba koji su u organizaciji diWine projecta u petak boravili u našem gradu. Nakon posjeta Muzeja grada Kaštela, obišli su vinograde i vinarije kaštelanskih vinara te su se u petak cijelo popodne upoznavali s povijesti uzgoja grožđa i proizvodnje raznih vrsta vina na području Kaštela.

Opširnije...

poziv vinarima

U sklopu proslave Dana grada početkom ožujka i ove će se godine održati Večer kaštelanskih vina, dodjela nagrada na 19. natjecanju kaštelanskih vinara. Organizatori događanja, društvo za očuvanje kulturne i prirodne baštine Kaštela  Bijaći i udruga Kaštelanski crljenak tom su prigodom pozvali sve zainteresirane vinare s područja Kaštela da donesu uzorke svojih vina na ocjenjivanje.

Opširnije...

zinfest pinel

Bogat program prvog ZIN FEST protekla tri dana okupio je vinare s područja Kaštela, gdje je osim prezentacije vina, program festivala nudio radionice s kušanjima vina vođene poznatim sommelierima. Potom, pripremu i kušanje tradicijskih jela za koje su bili zaduženi vrhunski kuhari i pučki kuhari, uz to predstavljeni su projekti i inicijative.

Opširnije...

zinfest mala

Zatvorio se ZinFest 2021, uz želju sudionika da se vide i sljedeće godine. Najmlađi od okupljenih vinara, Ivan Perišin, ispred svojih se kolega na zatvaranju zahvalio organizatorima na pokretanju ovakvog događaja koji mnogo znači za promociju kaštelanskih vina.

Opširnije...

zinfest zmuli mala

Eno – gastro fešta „Žmuli i pjati“ svoje je mjesto ove godine našla u sklopu ZinFesta i tako na najbolji mogući način spojila kaštelanska tradicijska jela i najpoznatija kaštelanska vina, crljenak i njegove rođake. 

Opširnije...

zinfest mastrinka mala

Udruga maslinara Kaštela Mastrinka održala je predstavljanje u sklopu ZinFesta, a svakako najzanimljiviji moment njihovog izlaganja bila je najava obnavljanja dvorca Rušinac i njegovo stavljanje u turističke kapacitete.

Opširnije...

zinfest projekti mala

Prvog dana ZinFesta, festivala crljenka i rođaka, kako ga organizatori nazivaju, održano je i predstavljanje projekata javne ustanove Rera, razvojne agencije splietsko-dalmatinske županije. Naime, sam ZinFest zapravo je središnji događaj projekta Revival kojeg Rera provodi, a koji je usmjeren revitaliziranju zaboravljene baštine.

Opširnije...

zinfest otvaranje mala

Kaštelanska turistička ponuda u posezoni od danas je bogatija za jedan poseban vinski festival. U Marini Kaštela u Kaštel Gomilici svečano je otvoren prvi ZIN FEST, festival crljenka i rođaka, s bogatim trodnevnim programom.

Opširnije...

crljenak

Prvi ZIN FEST u organizaciji javne ustanove Rera, klastera Zora, Grada Kaštela i Turističke zajednice, službeno će biti otvoren u četvrtak, 11. studenog u 13 sati u Spinnakeru u Marina Kaštela u Kaštel Gomilici, a sve koji pristignu očekuje iznimno bogat program događanja.

Opširnije...

antun nisevic

Uz crljenak, pribidrag, tribidrag, zinfandel i ostale srodne sorte, svoju priču na prvom festivalu crljenka i rođaka, ZIN FESTU 2021, koji će se od četvrtka do subote održavati u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici, ispričat će i bogata gastronomska ponuda Dalmacije, koja s vrhunskim vinima čini jednu tradicionalnu i neraskidivu vezu.

Opširnije...

mimica

Tek nas nekoliko dana dijeli od prvog ZIN FESTA, festivala crljenka kaštelanskog i njegovih rođaka, a prema prijavama sudionika, na festivalu će se predstaviti cijela paleta vrhunskih vina proizvedenih od sorti grožđa usko povezanih, kako i naziv festivala kaže, sa svjetski poznatim zinfandelom.

Opširnije...

zin mala

Kaštela će od 11. do 13. studenog biti domaćin prvog Festivala crljenka i rođaka - ZINFEST 2021, na kojem će biti predstavljeni proizvođači vina od crljenka i srodnih sorti, kao i drugih autohtonih proizvoda te eno-gastro baština, a prijave izlagača su u tijeku.

Opširnije...

zinfest mala

TRODNEVNO DOGAĐANJE U STUDENOM
Od ovog studenog Kaštela će biti bogatija za još jedno, prema najavama zanimljivo i na ovim područjima jedinstveno događanje posvećeno crljenku kaštelanskom, festival ZIN FEST 2021, koji će se od 11. do 13. studenog održati u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici.

Opširnije...

SAČUVAJMO NAŠE KORIJENE
U organizaciji Bratovštine Gospa Stomorija i Udruge Biblijski vrt, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, ovog utorka održano je obilježavanje 20. godišnjica otkrića istovjetnosti kaštelanskog crljenka i zinfandela pod nazivom „Sačuvajmo naše korijene“. U ljetnom ambijentu Biblijskog vrta okupili su se svjetski priznati znanstvenici i enolozi koji su radili na ovom  poznatom istraživanju.

Opširnije...

U hotelu Amphora u Splitu danas je održana Međunarodna konferencija vrhunskih vinskih znalaca, događaj koji se petu godinu održava u Splitu, a koji je namijenjen ugostiteljima, hotelijerima i turističkim djelatnicima. Na ovogodišnjem Wine Vip Eventu sudjelovali su i vinari iz Kaštela predstavljajući svoj crljenak te novitete kojima žele doprinijeti što boljoj promociji ovog vina.

Opširnije...

U godini kaštelanskog crljenka, koja obiluje nizom događanja posvećenih ovoj sorti vinove loze i vina, a s ciljem popularizacije uživanja u ovom vinu, na Facebook stranici pod nazivom Domovina Zifandela, objavljena je mapa kaštelanskih proizvođača kaštelanskog crljenka.

Opširnije...

Wine VIP Event održati će se ove srijede u hotelu Amphora na Žnjanu na kojem će se predstaviti vrhunska vina od Crljenka kaštelanskog i vinare  koji su za svoja vina zavrijedili Oznaku izvrsnosti Pravi kaštelansk crljenak

Opširnije...

Prodaja vina u Hrvatskoj se u 2020. godini praktički prepolovila, što je posljedica pada turističke potrošnje i blokade HoReCa kanala kroz koji naši vinari plasiraju gotovo 70 proizvodnje. Zato moramo biti svjesni da će oporavak ovog sektora značajno ovisiti i o oporavku turizma“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvaranju 27. Vinistre u Poreču.

Opširnije...

U zadnjem tjednu ovogodišnjeg Kreativnog proljeća, tjednu koji je posvećen crljenku kaštelanskom, predstavljen je još jedan izniman turistički proizvod, koji Kreativnom ulicom kaštelanskog crljenka spaja svih sedam Kaštela, njihove društvene, povijesne i kulturne vrijednosti, a riječ je o Vinskoj kočiji.

Opširnije...