hren

Područje oko crkvice Gospe Lurdske na Dračinama,poznatije među građanima kao Gospa od Dračin, svojevrsna je zelena oaza u Kaštel Lukšiću od kojeg putevi vode za Ostrog i Biranj. Cjelokupni dojam tog područja već godinama kvari postojanje derutnog objekta u neposrednoj blizini crkvice, koji je još prije niz godina, prema planovima, trebao postati obrtnički dom, no još uvijek je samo derutni objekt u kojem se povremeno smještaju različite životinje.

Radi se o zemljištu koje je godinama bilo u privatnom vlasništvu, s prizemnim objektom, u kojem su čak određeno vrijeme živjeli djelatnici tadašnjeg kamenoloma, a tijekom nekog vremena naseljavali su ga i beskućnici.  Prije više od 20 godina zemljište i objekt kupilo je kaštelansko Udruženje obrtnika, s namjerom da izgradi obrtnički dom, bio je osiguran i dio sredstava, ishodovane dozvole, ali od postavljanja žičane ograde te table s naznakom projekta, dalje se ništa nije pomaklo s mrtve točke.

Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, u raspravi između gradonačelnika Denisa Ivanovića i donedavnog predsjednika kaštelanskih obrtnika Ivana Gotovca o jednoj od aktualnih tema, gradonačelnik je obrtnicima spočitao nebrigu za taj objekt. Ponukani njegovom primjedbom, željeli smo doznati kakvi su danas planovi za to područje, a iz Grada su nam odgovorili kako za to nisu nadležni jer se radi o vlasništvu Udruženja obrtnika.

A u Udruženju obrtnika, prema njihovom odgovoru na naše pitanje, i dalje planiraju izgradnju obrtničkog doma, ali čekaju nove zakonske smjernice.

- U ovom trenutku govori se, a oporbene stranke to traže, o izmjeni Zakona o obrtu i preustroj Hrvatske obrtničkom komore, o čemu će se raspravljati na sjednicama Sabora u jesenskom terminu.
Donesenim izmjenama odlučivat će se i  o načinu financiranja komorskog sustava koje će bitno utjecati na poslovanje udruženja, pa tako i o mogućnostima financiranja projekata.
Udruženje obrtnika Kaštela planira ostvarenje projekta obrtnički dom  za koji je osiguralo znatan dio sredstava. Također, planiramo da se uključi i Grad Kaštela  da zajedno odlučimo što je najbolje za obrtnike Kaštela.
Što se tiče propadanja objekta postojeća građevina mora se ukloniti i na istom mjestu graditi nova, po važećem Rješenju o izvedenom stanju za rekonstrukciju i nadogradnju – stoji u odgovoru koji je potpisala predsjednica Udruženja Tatjana Ćakić te je naglašeno kako ćemo više informacija o cijelom projektu moći dobiti nakon usvojenih izmjena Zakona o obrtu i preustroja Hrvatske obrtničke komore.

I dok do izmjena i preustroja ne dođe, objekt na Dračinama i dalje će biti crna točka tog područja, a kako ne bi ostao neiskorišten možda ga. kao tijekom zadnjih nekoliko godina, i dalje budu koristili konji, magarci ili uzgajivači pasa. Pa ako neće ljudi, hoće domaće životinje. Predivan pogled na Kaštelanski zaljev im je zagarantiran.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij