hren

DVA DANA REZERVIRANA ZA DJECU
Kaštela će od ove godine biti bogatija za jedan festival. I to ne bilo kakav festival, već festival za djecu, prepun priča i bajki. Radi se o dvodnevnom festivalu koji nosi specifičan naziv Bajkulin, a održat će se 7. i 8. svibnja u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Za ideju o organizaciji manifestacije, zamišljene kao druženje djece i autora kroz predstave i radionice, zaslužna je kaštelanska spisateljica, svestrana Nataša Jukić, koja zajedno sa svojom ekipom nosi i teret cijele organizacije.

- Bajkulin je zamišljen kao projekt na dobrobit djece, kako naših malih Kaštelana tako i prijatelja iz okolnih gradova i mjesta i svih koji se žele uključiti. To će biti jedno kvalitetno i nadasve zanimljivo druženje na kojem djeca mogu upoznati omiljene autore, ilustratore, sudjelovati u radu radionica. U goste nam stižu hrvatski autori, koji će se družiti s djecom, a djeca će imati priliku postavljati pitanja, saznati kako nastaju knjige i ilustracije, učiti tehnike ilustriranja, sudjelovati na radionicama kreativnog pisanja ili radionicama dječjeg kazališta... reklo bi se jedna šarena manifestacija – kazala nam je osnovne podatke o Bajkulinu Nataša Jukić.

A što će sve donijeti Bajkulin zainteresirani mogu doznati iz programa manifestacije, koji je ipak, zbog pandemije i epidemioloških mjera doživio manje promjene.

- Ja sam pobornik one „gdje ima volje, ima i načina“. Poštovat ćemo sve epidemiološke mjere, koje su nas na jedan način ograničile u samom opsegu festivala i broju posjetitelja tako da će broj sudionika na radionicama i gostovanjima ipak biti ograničen, a glavnina događanja odvijat će se u atriju Vitturija – ustvrdila je Nataša.

Bajkulin nema posebnih ograničenja za dob djece, iako je najviše namjenjen školskoj djeci. No, bit će organizirana radionice i za predškolsku djecu, čime će i najmlađi pronaći sadržaje za sebe.

- Raspisali smo i jedan mali natječaj na koji nam djeca mogu slati ilustracije svog najdražeg lika iz bajke, kako se i oni najmlađi ne bi osjetili zapostavljenima. Kad smo kod natječaja, tu je i natječaj u kojem djeca pišu na temu "Svijet u kakvom bih volio/la živjeti", „Moja prva priča“ i druge teme – objašnjava nam ova kaštelanska spisateljica nadodavši kako sve sudionike festivala očekuju mali pokloni koji će im biti uspomena na prvi Bajkulin.

Naravno, svi koji se žele uključiti u neki od natječaja,sve podatke mogu pronaći na facebook stranici festivala Bajkulin, na kojoj će se uskoro naći i upute o prijavama za sudjelovanje i putem koje možete uputiti sva pitanja koja imate, ali i kritike te pohvale.

A Nataša Jukić na kraju ovog prvog predstavljanja Bajkulina željela je uputiti zahvalu Gradu Kaštela, koji su prepoznali važnost ovog projekta za razvoj kreativnosti kod djece.

- Sretna sam i zahvalna što je ova ideja prepoznata od strane Grada Kaštela i Kulturnog vijeća te objeručke prihvaćena. Očito je da su i oni svjesni koliko sadržaja, posebno u ovo vrijeme, djeci nedostaje i vjerujem da idemo u pravom smjeru da postanemo pravi grad prijatelj djece. Još jednom hvala Gradu na podršci – zaključila je Nataša.

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij