hren

U KAŠTELIMA SE GODIŠNJE POSADI I DO 300 STABALA
Uređenje okoliša zračne luke na Resniku, predsezonska uređenja plaža i javnih površina, koje ovih dana provode djelatnici Vlastitog pogona, ponovo su aktualizirala pitanja vezana uz palme koje su tijekom zadnjih nekoliko godina uklonjene diljem Kaštela, zbog činjenice da su nastradale pod najezdom pamine pipe. Palme su uklonjene, nadležni su obećali na njihova mjesta posaditi ili nove palme ili neka druga, otpornija stabla, no to je tek dijelom učinjeno. Posebno je to vidljivo na brcu u Kaštel Kambelovcu.

Zbog čega sadnja palminih ili zamjenskih stabala na pojedinim područjima još nije obavljena, kakvi su planovi nadležnih, posebno na „zelenom“ uređenju javnih površina u Kaštelima, pitanje je koje smo uputili u Grad Kaštela, a od upravitelja Vlastitog pogona Ivana Čaglja dobili smo iscrpan odgovor.

- Nažalost, palmina pipa je kao karantenski štetnik, zadnjih desetak godina uništila oko 50 posto kanarskih palmi, roda Phoenix,  na javnim površinama na području grada  Kaštela i skoro sve plame na privatnim površinama. 
Zaštita od palmine pipe je vrlo zahtjevna, skupa i s neizvjesnim ishodom. Zbog svega toga, štete od palmine pipe su velike na prostoru cijelog Mediterana.
Grad Kaštela svake godine troši između 150.000 i 200.000 kuna na zaštitu i dendrokirurgiju ovih palmi.

Javne površine s kojih  su uklonjene  usahle palme na području grada, uređuju se na različite načine.
Na nekim prostorima su posađene nove palme drugih rodova, koje su manje osjetljive na napade palmine pipe ili se sade druga stabla, najviše koštela ili murva bez ploda.

Negdje su prostori prenamijenjeni i nije moguće ponovno posaditi druga stabla, jer su prostori uski ili nije moguće obaviti iskop korijenja ili sadnju novih stabala zbog niza podzemnih instalacija; struje, vode, telefona, oborinske i fekalne odvodnje.

Grad Kaštela sustavno svake godine  održava postojeće  parkove te uređuje i povećava zelene površine gdje god prostorne mogućnosti dozvoljavaju.
Ove godine izvodi se projektno i financijski vrlo zahtjevna rekonstrukcija Dudanova parka u Kaštel Kambelovcu, a završeno je  uređenje centralnog dijela rive i plaže u Kaštel Lukšiću s novim drvoredom.

Godišnje se posadi između 200 i 300 novih stabala na javnim površinama po cijelim Kaštelima, najvećim dijelom tamarina, koštela, murvi, česmina, lovora, magnolija, borova, palmi  i slično.
Također javne ustanove; škole i vrtići, sade stabla i uređuju svoje vanjske površine i dvorišta.   

Jedan od zahtjevnijih projekata je uređenje brca u Kaštel Kambelovcu, za što je trenutno u izradi projekt hortikulturnog uređenja, dok će sami radovi biti izvedeni ove jeseni, do slijedećeg proljeća – informirao nas je Čagalj.

Upravitelj Vlastitog pogona ovom je prilikom naveo i kako bi, osim uređenja javnih površina, bilo poželjno da naši građani Kaštela po svojim vrtovima i dvorištima  posade što veći broj bilo ukrasnih stabala, bilo voćnih vrsta jer sve to stvara dodatnu, ljepšu sliku grada i pomaže u borbi protiv klimatskih promjena.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij