Danas u 8 sati Fond je počeo sa zaprimanjem prijava za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Ove je godine građanima i tvrtkama na raspolaganju ukupno 90 milijuna kuna, za koja će se po prvi put prijavljivati na više od 260 prodajnih mjesta diljem zemlje. Potencijalni kupci moći će odabrati među 86 marki i ukupno 499 modela vozila – od električnih motocikala pa do tegljača. Očekivano, najveći izbor nudi se u kategoriji osobnih vozila sa prijavljenih čak 30 marki i 255 modela

Vozila će se, kao i prijašnjih godina, sufinancirati s do 40% opravdanih troškova, pri čemu maksimalni iznos financiranja ovisi o kategoriji i vrsti pogona. Električna vozila L1-L7 kategorije sufinanciraju se do 20.000,00 kuna, plug-in hibridi M1 kategorije do 40.000,00, dok će se za kupnju električnih osobnih vozila moći dobiti do 70.000,00 kuna. Pravnim osobama se sufinanciraju i vozila N1 kategorije te je za plug-in hibridna vozila moguće dobiti do 40.000,00 kuna, a za ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik i do 70.000,00 kuna. S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se čak i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik.

To je ujedno i maksimalan iznos sufinanciranja koji je dostupan pravnim osobama, s obzirom da mogu kupiti više vozila raznih kategorija, ali na maksimalno dva prodajna mjesta. Interes za energetski učinkovita vozila iz godine u godinu sve je veći, kao i broj takvih vozila na hrvatskim cestama.

Ne čudi stoga što su se u program spremno uključili i distributeri i prodajna mjesta, koja su od Fonda dobila korisnički račun i pristup prijavnoj aplikaciji putem koje će svojim kupcima rezervirati dostupne poticaje. Testna faza aplikacije je uspješno završena, a prodavateljima će cijelo vrijeme trajanja poziva biti dostupna i korisnička podrška, kako bi se osigurala funkcionalnost i brza usluga svim zainteresiranim kupcima. Listu vozila za koja je dostupno financiranje zainteresirani kupci mogu pronaći na stranici vozimoeko.fzoeu.hr, na kojoj su navedena i prodajna mjesta za pojedine modele vozila. Kako bi rezervacija sredstava bila uspješna, prodajno osoblje će u sustav unijeti obvezne podatke kupca te učitati potrebnu dokumentaciju, nakon čega će kupcu uručiti potvrdu o rezervaciji.

Na potvrdi se nalaze uneseni podaci, redni broj prijave, kao i upute za plaćanje obveznog minimalnog predujma, koji također predstavlja novost u programu sufinanciranja. Naime, kako bi pokazali ozbiljnost u nakani kupnje vozila, kupci će morati prodajnom mjestu uplatiti 7% traženih sredstava Fonda, za koja račun neće moći biti izdan prije 10. lipnja. Važno je istaknuti da nakon odobrenja sufinanciranja kupci više neće moći mijenjati marku ni model marke vozila, već će jedine izmjene biti moguće u opremi vozila. Pritom je kod plug-in hibrida potrebno voditi računa o eventualnom povećanju CO2 emisija pojedinog modela s promjenom paketa opreme.

Rezervacije će biti moguće dok god iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 90 milijuna kuna, a dostupnost sredstava će se moći pratiti u realnom vremenu na stranici vozimoeko.fzoeu.hr. Kako bi se osigurala brza provedba programa i što veća iskorištenost dostupnih sredstava, sufinanciranje će biti moguće ostvariti samo na prodajnim mjestima i za vozila koja se nalaze na listi Fonda. Korisnici kojima bude odobreno sufinanciranje će imati rok od 9 mjeseci za realizaciju kupnje i dostavu zahtjeva za isplatu s potpunom dokumentacijom. Određeni prodavatelji će od kupaca osim predujma zahtijevati i uplatu kapare, što je važno razlikovati. Ako kupac iz nekog razloga kupnju ipak ne realizira u predviđenom roku od 9 mjeseci, iznos obveznog predujma će mu biti vraćen.

S druge strane, povrat uplaćene kapare ovisit će o dogovoru s pojedinim prodavateljem. S obzirom da kao obveznik javne nabave javni sektor ne može sudjelovati u ovakvom modelu sufinanciranja, Fond će do kraja lipnja za takve korisnike objaviti poseban Javni poziv, vrijedan 15 milijuna kuna. Pritom će se prijave zaprimati putem postojećeg Fondovog sustava za e-prijavu.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij