reciklator mala

Ako je suditi po količinama građevnog otpada, koji su pojedinci, obrti i tvrtke dovezli tijekom dva mjeseca, koliko postoji reciklažno dvorište za građevni otpad u Kaštel Sućurcu, mnogi još nisu shvatili temeljni cilj postojanja ovakvog reciklažnog dvorišta, a to je smanjenje onečišćenja okoliša te samim tim i očuvanje zdravlja ljudi te biljnog i životinjskog svijeta.

Prema svemu sudeći, kako se u Kaštelima i cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji  građevinski radovi koji proizvode građevni otpad izvode na sve strane, mnogi još uvijek taj otpad odlažu na nezakonit način, iskrcavanjem po prirodi. Vjerojatni razlog leži u činjenici da  legalno odlaganje u reciklažnom dvorištu ima svoju novčanu cijenu, zaboravljajući pri tome da nelegalnim odlaganjem plaćamo neku drugu cijenu. No, dio razloga je i u činjenici da pojedinci još uvijek nisu upoznati s radom ovog reciklažnog dvorišta, Reciklatora.

Iz tog razloga ovih smo dana posjetili Reciklator kako bi se na licu mjesta uvjerili kako funkcionira i kako izgleda dovoz i preuzimanje otpada te koliko košta propisno odlaganje građevnog otpada.
U Reciklatoru nas je dočekao Dražen Delić i odmah nam objasnio cijeli postupak.

- Otpad koji se odlaže mora biti na listi otpada kojim gospodarimo. Vozilo koje dovozi otpad, uz predočenje eventualno potrebne dokumentacije i osobne karte vozača, ide na kolnu vagu, pri čemu mi ujedno vizualno provjeravamo o kakvom se otpadu radi. Otpad ne smije biti kontaminiran s opasnim vrstama otpada, poput boja, azbesta i slično ili s miješanim komunalnim i sličnim vrstama otpada. Ako je sve u redu, vozač i kamion upućuju se na istovar na za to određeno mjesto, mi još jednom obavimo vizualni kontrolu, a nakon istovara kamion, ovaj put prazan, ponovno ide na kolnu vagu. Nakon izračuna i unosom u informacijski sustav izvrši se naplata, i to je otprilike to – kazao nam je Delić.

reciklator mala

Kako to izgleda u praksi uvjerili smo se i sami jer je za vrijeme našeg boravka u Reciklator je stigao manji kamion sa kojeg je istovareno oko 1,3 tone otpadnog crijepa. Mladići koji su ga doveli kazali su nam da na ovakav način, odlaganjem u Reciklatoru, a ne bilo gdje uokolo, pokazuju svoju odgovornost prema okolišu i ljudima.

Za istovareni ovaj građevni otpad, platili su 100 kuna po toni, bez PDV-a, dok je sljedeći korisnik, koji je u Reciklator iz Podstrane donio oko 800 kg šute platio uslugu po cijeni od 250 kuna, bez PDV-a, po jednoj toni.

- Nije mi bilo teško doći iz Podstrane, otpad smo ubacili u vreće, stavili u kombi i uredno ga ovdje odložili i sad smo mirni – kazao nam je vozač koji je taj otpad dovezao.

Nakon otvaranja ovog reciklažnog dvorišta često se moglo čuti da su cijene ponešto više od očekivanih. No, treba znati da se trošak odlaganja formira prema vrsti građevnog otpada, ali i njegovoj veličini, odnosno granulaciji pa je tako odlaganje otpada granulacije manje od 50 cm jeftinije od odlaganja otpada veće granulacije.

Najmanji iznos moraju izdvojiti oni koji odlažu beton, crijep i keramiku, asfalt te zemlju i kamenje i to 100 kuna po toni za manju granulaciju, a najviše oni koji odlažu otpad od rušenja, odnosno miješani građevinski otpad veće granulacije i to 400 kuna po toni  Dodatno se naplaćuje i vaganje vozila i izrada dokumentacije, što košta 30 kuna po usluzi, a dodatna naplata je i ako je otpad onečišćen sekundarnim sirovinama i to 80 kuna na osnovnu cijenu, dok se 5 tisuća kuna naplaćuje podmetnuto kontaminiranje opasnim otpadom. Sve cijene izražene su bez PDV-a, a maloprodajni cjenik možete vidjeti ovdje

reciklator mala

- Tijekom ova dva mjeseca zaprimili smo tek nešto više od 60 tona različitog građevnog otpada i sve što smo zaprimili možete vidjeti  - ustvrdio je Delić, koji nam je ispričao kako je imao jedan slučaj u kojem je vozač dovezao otpad jer ga je komunalni redar zatekao u nelegalnom deponiranju i umjesto kazne, jer je prvi put bio u takvom prekršaju, naložio mu da otpad odveze u reciklažno dvorište te da kao dokaz predoči račun. Sljedeći put, ako ponovi istu radnju nelegalnog odlaganja, uslijedit će mu povisoka kazna.

Prema svojim specifikacijama Reciklator u godini dana može primiti 30 tisuća tona otpada, tako da bi mogli zaključiti kako je zaprimljeni otpad daleko ispod razine građevnog otpada koji se u dva mjeseca proizvodi u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Više otpada u Reciklatoru očito će se naći kada se probudi svijest o potrebi za čistim i zdravim okolišem kod građana ili kao u slučaju koji su nam prepričali u reciklažnom dvorištu, kada im na adrese počnu stizati konkretne kazne za protuzakonito odlaganje.

Za sve koji još ne znaju, Reciklator, kojim većim dijelom upravlja tvrtka Cemex, a manjim dijelom Grad Kaštela, djeluje na adresi Put kave 43 u Kaštel Sućurcu, odnosno sućuračkoj kavi. Komunicirati s djelatnicima možete putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a kontakt  brojevi mobitela su 091 221 4013  i 099 217 9245.
Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je od ponedjeljka do petka u vremenu od 7 do 15 sati.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada