kamenolom arhiva

Stanovnici naselja Plano, koji administrativni pripadaju i Trogiru i Kaštelima, godinama već žive u nezavidnim odnosima s 12 kamenoloma, a prema planovima uskoro stiže i 13 kamenolom, kojim će gospodariti tvtka Jadrankamen iz Pučišća.

Da se ne slažu s onim što donosi planirano povećanje broja kamenoloma u njihovom neposrednom susjedstvu, stanovnici Planog izjasnili su se ove srijede na prezentaciji „Studije o utjecaju na okoliš eksploatacijom arhitektonsko-građevnog kamena na budućem eksploatacijskom polju Plano“, koja se održala u trogirskoj Gradskoj vijećnici.

Studiju utjecaja na okoliš, koju je izradila tvrtka Mundo Meliusa iz Zagreba, stanovnici Planog žele „srušiti“ i to s cijelim nizom argumenata, kao iskustvom dosadašnjeg života na tom području.

- Živimo u stalnoj buci i prašini, od udaraca kuće nam se tresu, pucaju zidovi. Naš život jednostavno bi se mogao opisati kao život u prašini i buci, nezdrav život.  Kad se čaša prelije zovemo inspekcije, no vlasnici kamenoloma znaju kad inspekcije stižu i onda se dogodi da su mjerenja buke, kakvoće zraka i ostalog u granicama normale i sve se nastavlja dalje. Ali samo mi znamo kako to izgleda kad službenih lica nema u blizini. Predložili bi čelnim ljudima gradova Trogira, Kaštela, županije i resornog Ministarstva da dođu kod nas živjeti određeno vrijeme pa da vide kako se osjeti „potres“ kad kamena gromada završi na zemlji, kako izgleda kad brojni kamioni voze kroz mjesto bez ceradi ili kakve je boje patina na namještaju, prozorima, zidovima... – dio je onoga što su kazali stanovnici Planog opisujući svoju životnu svakodnevicu.

Posebno su u svojim primjedbama postavili pitanja zašto i gdje su s ovog područja nestale pojedine vrste divljači i ptica, kojih je na ovom području bilo u velikom broju. Prema njihovim zaključcima, upravo su sve brojniji kamenolomi uvjetovali da većina životinjskih vrsta s ovog područja promijeni svoje stanište.

Kako bi nadležnima pokazali svoje nezadovoljstvo planovima o proširenju broja kamenoloma na ovom uskom području, grupa građana Planog pokrenula je internet potpisivanje peticije „Protiv otvaranja novog kamenoloma u Planom“ i pozvala sve da im se pridruže svojim potpisima.

Ujedno, svi koji žele dati svoje primjedbe na „Studiju o utjecaju na okoliš eksploatacijom arhitektonsko-građevnog kamena na budućem eksploatacijskom polju Plano“, svojim mišljenjima i prijedlozima upućenim na adresu županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove i infrastrukturu, mogu sudjelovati u javnoj raspravi koja traje do 27. siječnja.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada