romobili

Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama definirat će se nove kategorije vozila. Među njima su i sve popularniji električni romobili, koji će ubuduće, umjesto u svojstvu pješaka, u prometu imati prava i obveze biciklista. Svi oni morat će se prilagoditi zakonskim novitetima među kojima će biti obvezno nošenje zaštitne kacige pri vožnji. Romobilisti zbog toga negoduju, smatraju da je obvezna upotreba zaštitnih kaciga za njih nepremostiva zapreka, javlja HRT.

Opširnije...

dansrednjihskola

Danas je ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu održana manifestacija 'Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije', na kojoj su budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima predstavljene mogućnosti srednjoškolskog obrazovanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 
Župan Blaženko Boban naveo je kako je izbor srednje škole jedna od krucijalnih odluka mladoga čovjeka.

Opširnije...

plaza

Ovog ljeta čekaju nas iznadprosječne temperature i suša, najavio je meteorolog Zoran Vakula, govoreći za Večernji TV o dugoročnoj vremenskoj prognozi, tuči i pijavicama, piše u subotu Večernji list.
Pokazalo se da ljeta i zime imaju veća odstupanja u temperaturama nego proljeća i jeseni. No ovaj će svibanj biti među deset najtoplijih u povijesti mjerenja.

Opširnije...

hotel 1

Turizam te opeka i beton omiljena su ulagačka kombinacija.
Kad je riječ o ulaganjima, Hrvati obožavaju kombinaciju turizma i opeke i betona. Vlastita kuća na moru, pasivni prihod od najma… No, turizam je zanimljiv jer je unatoč osjetljivosti pokazao veliku rezistentnost i sposobnost za relativno brz oporavak. Vitalnost može zahvaliti povoljnom položaju – mi smo autodestinacija i to se pokazalo presudnim u pandemiji.

Opširnije...

azil psi

Dva dana trajao je inspekcijski nadzor, a policija provodi kriminalističko istraživanje.
Sedamnaest pasa iz ilegalnog azila sa Žarkovice u Dubrovniku završilo je u No kill skloništu Animalis Centrum u Kaštel Sućurcu. Direktor Zvonimir Filipović zgrožen je uvjetima koji su vladali na Žarkovici i smatra da je to problem koji je predugo stajao po strani. 

Opširnije...

trgovina

U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla 5,7 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 15. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva.
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju porasla 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine ojačala 5,7 posto.

Opširnije...

srednja skola

Na prostoru ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, ove subote, 28. Svibnja, u vremenu od 10 do 14 sati održat će se tradicionalna manifestacija pod nazivom  „Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije“.

Opširnije...

coric

Hrvatski sabor imenovao je u petak Tomislava Ćorića, bivšeg ministra gospodarstva, viceguvernerom Hrvatske narodne banke (HNB), za njegovo imenovanje glasovalo je 76 zastupnika, 41 je bio protiv.

Opširnije...

sabornica

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio rebalans državnog proračuna za ovu godinu, kojim se proračunski prihodi povećavaju za 6,6 milijardi kuna, a rashodi za 10,9 milijardi, a odbijena je većine od 70 -tak podnesenih amandmana. Projicirani proračunski deficit bit će tako povećan s prvotno planiranih 2,6 na 2,8 posto.

Opširnije...

kremlj

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da će iz zemlje biti protjerano pet diplomata iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi, kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz Zagreba.

Opširnije...

medved

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je u petak svim pripadnicima HV-a i hrvatskim braniteljima Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske uz poruku kako narod vjeruje HV-u koja je bila i ostaje jamac naše sigurnosti i stabilnosti.

Opširnije...

pumpa madjarska

Od petka, strani vozači u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu za benzin od mađarskih državljana, a po tamošnjim medijima radi se o razlici od oko 40 posto.

Opširnije...

odjeca

Krajem svibnja na snagu stupa novi Zakon o zaštiti potrošača te donosi brojne novosti za potrošače i trgovce. Ovo su najvažnije izmjene koje učinkovito sprečavaju uočene nepoštene poslovne prakse te odgovaraju na izazove novih tehnologija i utjecaja kriznih vremena poput pandemije koronavirusa.

Opširnije...

novac0

Redovito usklađivanje mirovina u rujnu trebalo bi biti najveće u povijesti države. Dosadašnji rekord drži druga polovica 2008. godine kada je iznosilo 4,05 posto, a u rujnu ove godine moglo bi iznositi 5,75 posto. Na prosječnu mirovinu od 2.701 kunu takvo usklađivanje donosi 155 kuna “povišice”. Kao i uvijek, prognoze nam je dostavio bivši saborski zastupnik HSU-a Željko Šemper.

Opširnije...

bih ustavnisud

Ustavni sud BiH zaključio je u četvrtak kako prijedlog izmjena izbornog zakona kojega je u parlamentarnu proceduru u travnju uputio HDZ BiH nije štetan po vitalne nacionalne inetrese Bošnjaka otvarajući na taj način prostor da se o tom prijedlogu očituje Dom naroda parlamenta BiH.

Opširnije...

dugine obitelji

Udruga Dugine obitelji obznanila je u četvrtak, kako ističu, presedansku presudu Visokog upravnog suda prema kojoj svi životni partneri mogu pristupiti procjeni o podobnosti i prikladnosti za posvojenje te ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije.

Opširnije...

mikrofon

Agencija za elektroničke medije (AEM) i Ministarstvo kulture i medija u četvrtak su u javno savjetovanje uputili dokument za izradu standarda, aktivnosti i kriterija za program “Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“, vrijedan 45 milijuna kuna.

Opširnije...

schiphol amsterdam

Nizozemska aviokompanija KLM u četvrtak je objavila da prekida prodaju karata za sve letove iz amsterdamske zračne luke Schiphol do ponedjeljka zbog gužvi uzrokovanih nedostatkom sigurnosnog osoblja.

Opširnije...

cirko

"Ja se iskreno nadam da će Hajduk večeras pobijediti i da će biti slavlje u gradu", kazao je Čirko na upit novinara o večerašnjem susretu

Opširnije...

mate prlic

Više od 250 novinara, fotoreportera i ostalih medijskih djelatnika iz Splita i Hrvatske dosad je potpisalo peticiju podrške kolegi Mati Prliću, novinaru i suvlasniku Dalmatinskog portala, pritvorenom nakon sukoba navijača s policijom na A1 kod odmorišta Desinec.

Opširnije...

Izdvojeno