hren

Kada govorimo o uređenju interijera, najčešće su u fokusu dnevni boravci, spavaće sobe ili dječje sobe. No, ne kaže se bez razloga da je kuhinja srce svakog doma. Ljubitelji kuhanja i domaćih obroka često u kuhinji provode mnogo više vremena nego u, recimo, dnevnom boravku. Stoga, kako ovo „srce doma“ ne bi ostalo zanemareno, donosimo vam nekoliko najvažnijih savjeta pri uređenju kuhinje!

Napravite tlocrt unaprijed

Tlocrt je osnovna stvar od koje treba krenuti pri uređenju kuhinje. Raspored elemenata utjecat će na sve druge aspekte uređenja, stoga je izrada tlocrta prvi zadatak na popisu. Ovo su neki od najčešćih tipova tlocrta kuhinja:

Što više skladišnog prostora!

Iako se može činiti primamljivim da uredimo kuhinju na minimalistički način, police, ladice i ormarići tu su s razlogom. Vodite se pretpostavkom: što više skladišnog prostora u kuhinji imate, to bolje. Najbolji način za procjenu koliko će vam skladišnog prostora trebati je usporediti veličinu s trenutnom kuhinjom. Ako vam u trenutnoj kuhinji uvijek nedostaje skladišnog prostora, pobrinite se da u novoj kuhinji imate barem 10% više.

Upoznajte materijale

Bez obzira radite li kuhinju po mjeri ili kupujete gotovu kuhinju, jedan od najbitnijih aspekata svakako je materijal. Iako se može činiti gotovo sporednim, materijal od kojeg je načinjena vaša kuhinja može uvelike utjecati na sam doživljaj boravka u prostoriji, kvalitetu i provedeno vrijeme u kuhinji.

Ovo su neke od značajki na koje svakako treba obratiti pažnju:

·   otpornost i izdržljivost materijala – materijal mora moći izdržati sve one razne nezgode i mrlje koje svakodnevno susrećemo u kuhinji

·   lakoća čišćenja – ako odaberete materijal koji se teško čisti, postat ćete rob svoje kuhinje i nakon kratko vremena prestat ćete uživati u boravku u njoj

·   estetika – naravno, nije sve samo u tehničkim karakteristikama materijala i elemenata. Kao i kod drugih stvari, potrebno je uklopiti materijale u opći stil uređenja kuhinje

Uštedite na rasprodajama

Kako vam najnovija renovacija ili preuređenje kuhinje ne bi probili budžet, kupujte kvalitetne artikle, ali na sniženju. Otvorite novi Kaufland katalog, okrenite na posljednje stranice i odmah ćete vidjeti kuhinjske dekorativne artikle na akciji.

Isto vrijedi i za kupnju same kuhinje. Naravno, nakon što se zaljubite u neku kuhinju, teško je odoljeti iskušenju da ju kupite odmah, ali ponekad je pametno sačekati da taj dio asortimana ode na sniženje. U većini trgovina namještajem, svaki artikl koji trenutno nije na sniženju bit će na akciji barem nekoliko puta godišnje.

Odlučite se za temu

Na kraju, trebalo bi dodati i nekoliko riječi o samoj temi uređenja. Kao i u svakom tipu uređenja interijera, načina za uređenje kuhinje ima doslovce bezbroj. Nijedan nije „točan“ ili „neukusan“ – ključno je da se tema, odnosno stil, sviđa vama i vašoj obitelji. No, ono što je primjenjivo za bilo koji stil koji odaberete – bilo to rustikalni ili moderni minimalistički – je da ostanete dosljedni. Jedina prava greška koju možete učiniti pri uređenju kuhinje je da ne znate što vam se ustvari sviđa i miješate nepovezive elemente.

Razmišljate li o uređenju kuhinje? Kada ste zadnji puta svom srcu doma napravili makeover?

 

KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij