hren

Bez obzira na to koliko često koristite neke od Googleovih servisa, možda nije loše odvojiti nešto vremena i krenuti u "proljetno čišćenje".

S vremena na vrijeme Google uvede nova pravila koja se odnose na različite usluge koje pružaju korisnicima. O uvođenju tih pravila korisnike najčešće obavijeste putem e-maila. No, isto tako većina korisnika te poruke i upozorenja često ignorira, pa se iznenade kad odjednom ne mogu pristupiti nekom od servisa.

Posljednja promjena koju Google priprema kreće u primjenu 1. lipnja i mogla bi neke korisnike neugodno iznenaditi.

Naime, neki bi korisnici mogli ostati bez poruka, dokumenata ili fotografija koje pohranjuju na Googleovim servisima. Kako su lijepo objasnili u obavijesti poslanoj korisnicima, Google od 1. lipnja uvodi novu politiku pohrane za korisnike koji koriste Gmail, Google Drive i Google Photos.

Ako ste neaktivni dvije godine (24 mjeseca) na Gmail, Drive ili Photos, možda ćemo obrisati sadržaj na servisu na kojem ste neaktivni. To se neće odnositi na članove Google Onea koji su unutar svoje kvote za pohranu. Ako pak dulje od dvije godine prekoračite ograničenje prostora za pohranu, možda ćemo obrisati nešto vašeg sadržaja sa Gmail, Drive ili Photos servisa, stoji u obavijesti koju su korisnici na svoje e-mail adrese dobili još u prosincu 2020.

No, iako se u Googleu nadaju da će to potaknuti korisnike da obrišu sadržaj koji im ne treba i tako malo "olakšaju" Googleove kapacitete za pohranu, nema razloga za paniku.

Kako pojašnjavaju, čak i ako niste dvije godine aktivni na određenom servisu, vrijeme koje vam se računa počinje teći od 1. lipnja 2021. To znači da ćete bez podataka ostati najranije 1. lipnja 2023.

Osim toga, Google će vas podsjetiti da niste aktivni na nekom od servisa i upozoriti vas da će doći do brisanja podataka, ako do toga dođe. To znači da ćete se i dalje moći ulogirati u svoj račun i pristupiti podacima koji su preostali na tom računu.

Za one koji su zaboravljivi i nisu sigurni što točno koriste, Google je pripremio Inactive Account Manager, koji se može podesiti tako da korisnika (ili njemu blisku osobu) obavijesti ako prestane koristiti neki od servisa, odnosno ako se nije ulogirao posljednja od 3 do 18 mjeseci.

Dakle, bez obzira na to koliko često koristite neke od Googleovih servisa, možda nije loše odvojiti nešto vremena i krenuti u "proljetno čišćenje". Jer, vjerovali ili ne, vjerojatno vam nisu potrebne poruke iz 2010. godine koje čuvate na svom Gmailu ili PDF zrakoplovne karte koji ste na Drive pohranili 2015. A možda, poput nas, otkrijete i još neke digitalne bisere na koje ste sigurno zaboravili.

Izvor: ZIMO


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij