beba igracke

Bebe mogu biti izložene većoj količini plastike jer istražuju stvari stavljajući ih u usta.
Novim je istraživanjem otkriveno da dječji izmet sadrži mikroplastiku što sugerira da bi bebe mogle biti izložene većoj razini tih plastičnih čestica nego odrasli, prenosi Parents.

U maloj pilot studiji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku, znanstvenici su testirali uzorke stolice troje novorođenčadi, šest dojenčadi i 10 odraslih osoba na dvije vrste plastike, polietilen tereftalat (PET) i polikarbonat (PC).

Pronašli su mikroplastiku u dva uzorka novorođenčadi i u svim uzorcima dojenčadi i odraslih – uključujući veće koncentracije plastike u stolici dojenčadi nego u stolici odraslih.

“Dojenčad i mala djeca izloženi su širokom rasponu plastike od igračaka, bočica i žlica koje se koriste za hranjenje”, kaže istraživač Kannan Kurunthachalam, dr. sc., profesor pedijatrije na NYU Grossman School of Medicine. Dodaje da bebe mogu biti izložene većoj količini plastike jer istražuju stvari stavljajući ih u usta.

Prethodna istraživanja su pokazala da se mikroplastika nalazi i u posteljici, što sugerira da nekako ulazi u krvotok, kaže.

Što je mikroplastika?

Mikroplastika su sitne čestice plastike u okolišu i predstavljaju globalni problem. Mogu doći od odbačenih predmeta za jednokratnu upotrebu poput boca za vodu i slamki. Ali, ima je i u uobičajenim kućanskim stvarima poput kozmetike i deterdženata.

Ove čestice ne samo da zagađuju okoliš, već završavaju i u našoj hrani, vodi, pa čak i u prašini u zatvorenom prostoru. Prolaze kroz probavni trakt, ali još nije poznato da li prolaze bez štete. Neke studije pokazuju da mikroplastika može uzrokovati probleme poput upale i oštećenja stanica, no potrebno je više istraživanja.

Što roditelji mogu učiniti u vezi s mikroplastikom?

Plastika je toliko česta u našim životima i u našim domovima da ju je nemoguće u potpunosti izbjeći. Ali, postoje neke stvari koje možete učiniti, kao što je smanjenje upotrebe plastičnih igračaka (u korist drva, bambusa i tkanine) i sprječavanje bebe da stavlja plastične predmete u usta kada je to moguće, kaže dr. Kurunthachalam.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij